06-14 426 481 rijkwonen@gmail.com
Selecteer een pagina

De woonkamer is de ruimte waar je het meest gebruik van maakt in je huis, met je gezin en je vrienden. Het is dan ook de ruimte in huis waar je je lekker wilt voelen en het is vaak het visite kaartje van hoe je bent. De een houdt van modern de ander van klassiek of landelijk. Voor al deze interieurs is het mogelijk om duurzame en ecologische materialen te gebruiken.

woonkamer

Als je begint met het veranderen van je interieur en je wilt dit doen met duurzame en natuurlijke producten is het verstandig om eerst te kijken naar de basis van je interieur.

De basis van het interieur bestaat uit de wanden en de vloer. Dit zijn tevens de grootste oppervlakken van de kamer en hier is op het gebied van duurzaamheid en gezondheid de grootste winst te behalen. Om het binnenklimaat van de kamer te verbeteren is het goed om gebruik te maken van natuurlijke materialen. Tegenwoordig zijn er al veel mooie trendy materialen te krijgen en ben je met duurzame materialen niet altijd aangewezen tot de typische ecologische materialen.

Wanneer de basis van het interieur is bepaald, ga je kijken naar de inrichting en aankleding van het interieur. Bij veel traditionele materialen zoals gordijnen, behang maar ook meubelen zitten vaak nog veel chemicaliën verwerkt die vrijkomen. Deze chemicaliën kunnen op den duur irritatie veroorzaken aan bijv. de luchtwegen. Het is daarom ook belangrijk dat je deze producten zo veel mogelijk vermijdt in het interieur.

Ik zal een aantal tips geven die je kunnen helpen bij het maken van de juiste keuze in materialen bij het opknappen en inrichten van je interieur.

  • Zorg ervoor dat de wanden schoon en vrij zijn van behang en oude latex verflagen door deze bijvoorbeeld te schuren. Hiermee maak je de wanden weer open en heb je het beste effect als je deze afwerkt met natuurverf of leemverf. Latex heeft namelijk een afsluitende eigenschap waardoor vochtregulatie niet kan plaatsvinden. Natuurverf en leem hebben een goede vochtregulatie.
  • Voor wanden bestaan mooie materialen die bijdragen aan een gezond binnenklimaat, zoals leemverf, natuurverf, leemstuc en kalkverf. Al deze producten hebben een bijzonder damp open karakter en zijn volledig vrij van chemicaliën. Voor meer info. rijkwonen.com
  • In vloeren zijn tegenwoordig ook al mooie producten leverbaar die ecologische zijn en zeer duurzaam. FSC gekeurd hout is natuurlijk de bekendste natuurlijke vloer en is zeer duurzaam. Maar wil je eens wat anders dan zou je kunnen denken aan bijv. een microbeton vloer. Een prachtig alternatief voor de bekendere PU gietvloeren. Microbeton is volledig ecologisch en heeft een prachtige levendige uitstraling en is ook in diverse kleuren leverbaar.
  • Interieurstoffen voor bijvoorbeeld gordijnen zijn ook al in diverse natuurlijke materialen leverbaar. Denk hierbij aan linnen, wol, hennep en eco katoen. Deze stoffen zijn nog niet overal te koop, maar in de gespecialiseerde vakhandel zijn ze volop te verkrijgen.
  • Planten kunnen ook een belangrijke bijdrage leveren aan een gezond binnen klimaat. Een aantal planten die luchtzuiverend werken zijn: Chamaedorea palm, Rubberplant, Krulvaren en de lepelplant. Gebruik dus lekker veel planten in huis.
  • Het is heel leuk om in je interieur vintage meubelen te gebruiken of oude meubelen te herstofferen. Want waarom zou je nieuwe kopen als je met een opgeknapt meubel meer karakter in je interieur brengt en je nog bijdraagt aan circulaire economie.
  • Maak bij de keuze van verlichting gebruik van LED verlichting en zet s ‘nachts alle stand-by apparaten uit. Zo bespaar je ook nog eens veel energie.

Ik denk dat ik jullie hiermee al aardig op weg heb geholpen met het maken van de juiste keuzes bij het opknappen van de woonkamer. Veel plezier met het klussen en je zult merken dat de woonkamer prettiger gaat aanvoelen en het een eco luxe uitstraling krijgt.

Mocht je mijn persoonlijke hulp hierbij nodig hebben, laat mij dit dan weten.

Duurzame groet,

Rick Oppelaar