06-14 426 481 rijkwonen@gmail.com
Selecteer een pagina

 

Deze fantastische tafel kwam ik onlangs tegen bij Nederlands Hout, een van mijn relaties die van haar passie haar werk heeft gemaakt. Ik ontmoette Isabelle Wisse, de eigenaresse van dit mooie bedrijf, een paar jaar geleden op een borrel van Duurzaam Heemstede. Isabelle vertelde mij vol passie over haar bedrijf waar zij van oude bomen, die anders in de houtversnipperaar  zouden verdwijnen, mooie meubels maakt. Bart, haar man is meubelmaker van beroep, en weet hier dus wel raad mee.

Ik vroeg Isabelle naar haar verhaal. Gemeentes kappen nu eenmaal bomen om welke reden dan ook. Die bomen worden meestal vernietigd in een houtversnipperaar en belanden dan uiteindelijk op een bospad. Nu is dit op zich nog niet zo erg omdat het op deze manier ook weer opgenomen wordt in het ecosysteem. Dit gebeurt ook met prachtig, nog bruikbaar Nederlands eikenhout. Toch vreemd dat er vaak hout uit het buitenland wordt geïmporteerd voor het vervaardigen van producten. Als je dan naar de ecologische voetafdruk kijkt, klopt dit natuurlijk van geen kant!

Wat is de ecologische voetafdruk?

Wanneer je een product invoert vanuit het buitenland,  is dit altijd in meer of mindere mate een belasting voor het milieu. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de CO2 uitstoot tijdens transport. Dus hoe dichter bij huis het product geproduceerd wordt (met lokale grondstoffen), des te minder belastend het is voor het milieu.

Stadshout koopt dus de bomen in van de gemeente en zaagt deze vervolgens in planken die gebruikt kunnen worden voor het vervaardigen van producten. Een voorbeeld is deze prachtige tafel.

Andere mogelijke toepassingen van dat hout voor in en om het huis zijn kasten, krukken, en vloeren.

Vaak is de herkomst van het hout ook nog bekend. Hoe leuk is het om tegen je vrienden te zeggen dat ze zitten aan een tafel afkomstig uit het Groenendaalse bos van de gemeente Heemstede. Of dat de tafel gemaakt is van die grote eik die achter in de tuin heeft gestaan.

Dus als je plannen hebt voor een nieuwe tafel of een ander meubel, ga dan eens praten met de mensen van Nederlands Hout en ontdek de vele mogelijkheden. O ja, alles wat gemaakt wordt, is volgens eigen ontwerp. Dus exclusiviteit verzekerd!

Met duurzame groet,

Rick Oppelaar