Groen, eco, duurzaam. Een niet meer weg te denken trend! Je kunt op veel manieren duurzaam bezig zijn, ook met je interieur. Ja maar, hoor ik je denken, is dat niet erg duur? Dat valt vaak mee. Doe ik nog niet genoeg om ’t milieu te sparen? Misschien. Maar weet je dat groen wonen ook beter is voor je gezondheid?
Dat zich in je huis mogelijk giftige stoffen bevatten die de lucht vervuilen en je gezondheid op korte of lange termijn kunnen schaden? Als gesproken wordt over duurzaam wonen, gaat het negen van de tien keer over een goed geïsoleerd huis, zonnepanelen en LED verlichting. Over het zuinig omgaan met onze kostbare grondstoffen en energie. Maar er is meer en kan meer! Als ik ’t heb over een duurzaam interieur, dan gaat het óók over een inrichting die lang meegaat, producten die vrij zijn van giftige, schadelijke stoffen en na een lang leven gerecycled kunnen worden of gemaakt zijn van afval. Dan gaat het over het milieu én over onze gezondheid. Over eerlijke materialen die het milieu niet belasten én de lucht in binnenruimtes schoon houden. Ja, klinkt mooi, maar hoe doe ik dat dan? Waar begin ik?
Begin met verf! Een materiaal dat we allemaal regelmatig gebruiken. Je kunt er heerlijk snel en vrij goedkoop een ruimte een fantastische makeover mee geven. Als iedereen vanaf nu nou eens duurzame natuurverf ging gebruiken in plaats van de conventionele synthetische verven. Wat zou de omgeving, de grond, de zee en de lucht die we inademen op den duur een stuk schoner worden! Wat zouden professionele schilders blij zijn dat ze geen kans meer hebben op beroepsziektes zoals allergieën, eczeem, astma en OPS! Oké, maar hoe zit dat dan met die natuurverf? Wat is het verschil tussen natuur- of duurzame verf en synthetische verf? Waarom zou ik natuurverf gaan gebruiken als er ook synthetische water-gedragen verf is?
Synthetische verven bestaan uit aardolieproducten. Hieraan worden vluchtige organische stoffen (VOS) toegevoegd als oplosmiddel. Die stoffen verdampen, ook ná het aanbrengen van de verf, en zijn schadelijk voor het milieu én voor je gezondheid. Water-gedragen synthetische verven bevatten minder VOS, maar zijn er niet vrij van. Sterker nog, de oplosmiddelen in deze verf verdampen véél langzamer dan die in de alkyd-, niet water-gedragen, verf. Nog jaren nadat een ruimte geschilderd is, adem je schadelijke stoffen in. Om schimmel en rot te voorkomen, worden aan water-gedragen verven vaak weer conserveringsmiddelen toegevoegd. Bovendien bevatten de latex-, acryl- en vinylverven minuscule kunststofdeeltjes. Zo’n 10% van een synthetische water-gedragen muurverf bestaat uit plastic. Plastic dat door geen enkele zuiveringsinstallatie kan worden tegengehouden als de verfresten in het riool komen. En omdat veel mensen denken dat de verfresten van water-gedragen verf niet schadelijk zijn, worden ze vaak ‘door het putje’ gespoeld. Zo wordt de kwaliteit van ons grondwater aangetast en de plastic soep in oceanen steeds groter. En jij hebt een gekleurd ‘laagje plastic’ op de muur.
Nemen we natuurverf, dan kunnen de restjes daarvan, als we zouden willen, gewoon bij de planten worden gegooid. De stoffen in natuurverf zijn plantaardig en niet schadelijk voor mens en milieu. Natuurverf bestaat vaak uit de herwinbare grondstof lijnolie die wordt gewonnen uit vlaszaad of lijnzaad. Vaak worden er alleen natuurlijke pigmenten aan toegevoegd. Als oplosmiddel wordt meestal water gebruikt en sommige merken voegen ook terpentijn toe. Terpentijn, niet te verwarren met terpentine (een aardolieproduct), komt van hars uit naaldbomen. Net als terpentine kun je terpentijn beter niet inademen, maar het productieproces van terpentijn is véél minder schadelijk voor het milieu.
Nog niet volledig overtuigd? Hier zijn vijftien redenen waarom je alleen nog natuurverf wilt gebruiken:
- Het is veel minder belastend voor het milieu dan synthetische verf. Restproducten zijn volledig afbreekbaar
- Het is flexibeler, waardoor er minder snel barsten en scheuren ontstaan
- Het hecht beter
- Het is veel gezonder voor de gebruiker
- Het verspreidt geen schadelijke dampen (droog is droog) en vervuilt de lucht in onze woon- en werkruimtes niet
- Natuurverf ademt en voorkomt vochtproblemen
- Het heeft een prachtig – geen plastic – uiterlijk
- Het is gemakkelijk verwerkbaar
- Het is antistatisch (trekt geen stof aan) en daardoor onderhoudsvriendelijker dan synthetische verf
- Sommige merken natuurverf zijn in elke gewenste kleur verkrijgbaar. Dat zijn dan vaak geen natuurlijke pigmenten.
- De kwaliteit is prima! Glans- en kleurbehoud, droging en levensduur doen niet onder voor die van de synthetische tegenhangers
- Natuurverf is niet duurder dan een synthetische verf van vergelijkbare kwaliteit
- Agressieve en milieuvervuilende schoonmaakmiddelen voor het reinigen van kwasten zijn overbodig
- Het reinigen van kwasten gaat super snel.
- De verf ruikt heerlijk!
Er is – zoals met bijna alles – ook een nadeel. Het duurt wel even voor de verf droog is en je een tweede laag kunt aanbrengen. De droogtijd is afhankelijk van de verfsoort waarmee je schildert. Muurverf is natuurlijk veel sneller droog dan een hoogglans aflakverf. Maar de voordelen wegen daar ruimschoots tegenop, zou ik zeggen! Zeker als je bedenkt, dat het ook om je gezondheid gaat!