06-14 426 481 rijkwonen@gmail.com
Selecteer een pagina

Omdat een gezond leven begint bij de geboorte. Het inrichten en afwerken van de kinderkamer verdient dan ook extra aandacht.

Baby’s en jonge kinderen verblijven ongeveer 90 % van hun tijd binnenshuis. Vandaar dat het belangrijk is om te letten op welke verf, stoffering en meubelen gebruikt gaan worden bij het inrichten van de kinderkamer.

Baby’s vormen namelijk een kwetsbare groep. Hun lage lichaamsgewicht en snelle stofwisseling maken hen veel vatbaarder voor chemische stoffen dan volwassenen. Hun organen zijn nog volop in ontwikkeling en zij hebben een kleinere longcapaciteit. In verhouding ademen zij dus een veel hogere dosis vervuilde lucht in dan volwassenen.

Dat jonge ouders te weinig aandacht besteden aan de luchtkwaliteit van de baby en kinderkamer, heeft een onderzoek uitgewezen welke is gedaan in 4 landen ( Duitsland, Frankrijk, Griekenland en Nederland ) Het onderzoek toonde aan dat het niet zo goed gesteld was met de luchtkwaliteit in de babykamer. In 40% van de gevallen werd er een waarde vastgesteld die hoger ligt dan de toegestane limiet.

Veel in massa geproduceerde meubelen die zijn voorzien van een fineerlaag. Hieruit komt formaldehyde vrij ( uitwaseming ). Maar ook uit vloerbedekking en gordijnstoffen kan formaldehyde vrijkomen. De uitwaseming van formaldehyde kan vaak jaren lang doorgaan en is kankerverwekkend.

Vluchtige organische verbindingen ( VOS ) worden aangetroffen in verf, vernis, lijm, en schoonmaakmiddelen. Ze kunnen allergieën en problemen aan de luchtwegen veroorzaken. De meest teruggevonden VOS waren afkomstig van citrus en ananasparfums, vaak gebruikt in schoonmaakmiddelen.

Hetzelfde onderzoek liet zien datin  kamers die regelmatig gelucht werden, de luchtkwaliteit beter was.

Nu is luchten (ramen openzetten) in een wat oudere woning geen probleem, maar in een nieuwbouwwoning waar de ventilatie mechanische geregeld wordt, zal luchten veel minder of misschien wel helemaal niet gedaan worden. Het is dus zeer belangrijk dat de bron die voor uitstoot van chemische stoffen zorgt, vermeden moet worden (bronvermijding )

Ik zal een aantal tips geven waar op gelet moet worden bij het inrichten van de baby- en kinderkamer.

Tips 

 • Let bij het inrichten van de babykamer op de materiaalkeuze, vermijd het liefst synthetische materialen.
 • Als je als zwangere graag zelf de babykamer wilt schilderen, gebruik dan uitsluitend natuurverf. Ook acrylverf op waterbasis is schadelijk voor de gezondheid en bevat vaak nog teveel oplosmiddel.
 • Vermijd het gebruik van verf op terpentine basis.
 • Kalkverf, leemverf, dispersieverf bevatten geen oplosmiddelen en zijn vrij van acrylaten.
 • Afbladerende en oude verflagen in oudere woningen die mogelijk lood bevatten moeten verwijderd worden. Schuren van deze verflagen moet met goede persoonlijke bescherming gebeuren, en kinderen mogen niet in de buurt zijn tijdens deze werkzaamheden.
 • Als je behang gebruikt in de slaapkamer, vermijd dan vinyl behang (dit is gemaakt op basis van PVC) of behang van andere kunststoffen. Deze trekken meer stof aan dan papier behang. Ook textielbehang (natuurlijk of synthetisch) en structuurbehang (meestal vinyl en glasweefselbehang) is gevoelig voor stofophoping. Ook kunnen er uit synthetische behang stoffen vrijkomen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid Ook beletten ze, in tegenstelling tot papierbehang, een goede vochtregulering (ze zijn niet ademend en sluiten de ondergrond af).
 • Kies het liefst voor massief houten meubels, of meubels gemaakt van formaldehyde vrij plaatmateriaal.
 • Schilder de meubelen met een natuurverf deze zijn vrij van schadelijke stoffen.
 • Kies als vloerbedekking voor wol of als het een harde vloer moet zijn, voor marmoleum, hout of een ander natuurproduct, zoals bijv. Tredfort (geitenhaar) of sisal (vlas).
 • Ventileer de kinderkamer dagelijks door het raam op een kier te zetten.
 • Gebruik geen Dect-babyfoon. De microstralen die een dect-babyfoon afgeeft zijn schadelijker dan een GSM-mast in de achtertuin. En de kinderen die verblijven in die kamer zijn juist erg gevoelig voor de straling die z’n apparaat afgeeft.
 • Gebruik geen chemische stoffen op de babykamer zoals huisparfums, muggenmelk, enzvoorts.

Advies? Bel me gerust 06-14426481

Rick Oppelaar